Ugrás a fő tartalomra

Méhek ajándéka ! ! !

Nagyon szeretem a mézet használni a szappanok készítéséhez, mert remekül hidratál. Táplálja, puhítja a bőrt.
Új szappanom készítéséhez, propoliszos mézet fogok használni.
Mi a propolisz?
 
 
A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. Ezeket a nedveket 20 Celsius-foknál melegebb napokon 10 és 12 óra között gyűjtik a méhek. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat, de a propolisz számos összetevőjének sajátságait még nem ismerjük pontosan.
A tiszta propolisz kimagaslóan hatékony elemekből áll. Legfontosabb és legtömegesebb alkotórészei a flavonoidok. További fontos hatóanyagok: kalkonok, terpén, vitaminok (B1, B2, B6, C, E, ), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású (külsődleges felhasználás esetén).
 A leggyakoribb formája a tinktúra, amely egy tömény alkoholos oldat. Sötétbarna színű, mézes-alkoholos illatú és ízű folyadék. Használható belsőleg (ecsetelésre vagy lenyelve) és külsőleg is. Limonádéba, vízbe, kockacukorra, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp.
Főként antibakteriális, gomba- és vírusölő, valamint gyulladásgátló hatását fejti ki ilyen formában (légúti, húgyúti betegségek, fertőzések, influenza, gyomorfekély stb.) Ezenkívül fokozza a sejtlégzést, daganatellenes, fájdalomcsillapító, növeli a sugártűrő képességet, semlegesíti a mérgeket, vérnyomáscsökkentő, élénkítő hatású, és növeli a szervezet ellenálló képességét. Készítenek propoliszos kenőcsöt is.
Általános jó hatással van minden szervrendszerünkre, sejtjeinkre is. Öregedést gátló, regeneráló, tisztító hatása van. A természetes bélflórát nem károsítja, ellenjavallata nincs. Használata csak propolisz-allergiásokra veszélyes. Szinte hihetetlen, milyen hatásosan csillapít bizonyos fájdalmakat, a hatása vetekszik a fájdalomcsillapítókéval
 Külsőleg használhatjuk nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, más bőrproblémákra, ízületi fájdalmakra és gyulladásokra, erős baktériumölő és hámgyógyító hatása van.

Belsőleg légúti betegségekben, a húgyutak fertőzései, a prosztata- és a fültőmirigy gyulladásai ellen is sikerrel alkalmazzák. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás meleg vízzel naponta többször gargarizáljunk. A szájban lévő sebeket ecsetelhetjük is. Sokan ajánlják impotenciára, más (nem lelki eredetű) szexuális problémákra. Az orvostudomány a propolisz felhasználásával biztató eredményeket ér el a rákgyógyítás területén is.
A Szegedi Orvostudományi Egyetem ezt írta a propoliszról:
 
A propolisz tinktúra:
A legjobb eredménnyel alkalmazható: baktérium okozta fertőzéseknél, krónikus bakteriális fertőzések gyógyításánál, így pl.:
Légúti fertőzések, nátha, garat-, mandula- és középfülgyulladásnál, epe-, vese-, húgy -utak gyulladásos panaszainál, hepatitisz, májgyulladás, prosztatagyulladás, szívizomgyulladás esetén. A propolisz görcsoldó, vizelethajtó, helyi érzéstelenítő hatása segíti a szervezet gyors gyógyulását.

A hajszálér rendszerre kifejtett hatása miatt a propolisz tinktúra igen eredményesen alkalmazható törés, zúzódás, lábszárfekély, felfekvés okozta sebek kezelésére, visszérgyulladás kezelésére, mélyvénás trombózis okozta fájdalmak kezelésére, csontszövet, porcszövet, regenerálására.. Értágító hatása miatt alkalmazható magas-vérnyomásos betegek kezelésére, helyi jellegű érszükület kezelésére, szívpanaszok enyhítésére, a keringés javítására.
Gyulladáscsökkentő, és helyi érzéstelenítő hatása miatt igen jó eredménnyel alkalmazható ízületi fájdalmak enyhítésére, reumás ízületi gyulladások kezelésére, kar, váll, hát, gerinctáji fájdalmak enyhítésére, lumbágó, lábfájdalom csökkentésére. Kezelésre az izmok vérellátása nõ, csökken a fáradékonyság, az izomláz.
Gombaellenes hatása révén jól alkalmazható szájpenész, Candida – gombák okozta fehér hüvelyfolyás ellen, és a hajlatok , kéz, láb, köröm gombásodása estén.
Jó nyugtató hatású. Ideges fejfájás, klimax okozta fejfájás, fülzúgás, egyensúly zavarok , idegkimerülés, álmatlanság esetén is hatásos.
Fogfájás, fogínygyulladás, esetén is jó hatású, valamint foggyökér regenerálását segítő hatása is van.
Idős emberek roborálására alkalmas, különösen olyan esetekben, amikor a szervezet nagyfokú legyengülése áll fenn.
Alkohol, nikotin okozta mérgezés esetén méregteleníti a szervezetet.
A legkülönbözőbb bőrbetegségek esetén jó hatást fejt ki: égés, fagyás, allergia, ekcéma, gombák, baktériumok okozta fertőzések, sebek kezelésére, lábszárfekély-, pattanás kéz-, láb-, köröm gombafertőzéseknél, viszketés esetén, tyúkszem –fájdalom esetén stb.
Hogyan használjuk - néhány fontosabb esetben – a propolisz tinktúrát? :
Légúti fertőzéseknél, májgyulladás, torokfájás, meghûlés stb.: 30 csepp 1 dl meleg teában feloldva, naponta többször garganizáljunk vele, majd lenyeljük, vagy mokkacukorra csepegtetve kell azt megenni.
Lázas megbetegedéseknél: Napi 30 csepp ( egy mokkás kanálnyi kb. 30 csepp.)
Fogfájás, íngyulladás: Tinktúrás vattával ecseteljük a fogínyt vagy fogat. Lehet propolisz tinktúra sprayt is használni.
Gyomor- és nyombélfekély: Reggel éhgyomorra 30 csepp tinktúrát 1 dl meleg tejben megisszuk, este vacsora előtt.
Gyomorfájás, hasmenés: 1 dl meleg vízben 30 csepp.
Epe, vese, májgyulladás és húgy utak fertőzése: 2x30 csepp meleg teával, naponta. Minden 2. héten szünetet tartunk.
Vastag-bél gyulladásra kiváló, napi 3x30 csepp, citromos teával.
Magas vérnyomás: Naponta, lefekvés előtt 30 csepp a gyógyulásig, idősebb korban napi 2x30 csepp.
Daganatos megbetegedéseknél: Reggel, éhgyomorra 30 csepp, kamilla teával.
Klimax bekövetkezésekor: Napi 2x30 csepp.
Prosztatagyulladás: 3x30 csepp 1 dl meleg vízben, vagy teában.
Idegkimerültségre, egyéb idegpanaszokra igen jó hatással van napi 3x30 csepp pl. teával.
Bőrbetegségeknél, főleg nyitott ekcémánál, pikkelysömörnél, külső sebeknél égéseknél, pattanásnál, fekélyeknél, érszűkületnél, felfekvés okozta sebeknél tyúkszemnél, sömörnél stb… a beteg felületet megtisztítjuk, majd naponta többször beecseteljük. (Allergiás tünetek előfordulhatnak.) Ajánlott belsőleg is fogyasztani a jobb hatás érdekében pl. napi 2x30 cseppet.
A propolisz tinktúra gátolja a rosszindulatú daganatok növekedését. Gyógyítja a rákos képződményeket testfelületen. Alkalmazása: Este lemossuk és tinktúrával bekenjük. Ezen kívül reggel és este éhgyomorra 2x1 kávéskanálnyi tinktúrát megiszunk citromos teával.
Izűleti, reumás gyulladásnál, kar-, kéz-, láb-, gerinctáji fájdalmak, visszérgyulladás, mélyvénás trombózis esetén alkalmazható a propolisz tinktúra bedörzsölve, de kedvezőbb hatást mutat propolisz kenőcs formájában.
Ittas embert kijózanít 1 mokkáskanálnyi tinktúra 1 dl hideg vízben.
Koszorúér meszesedés, érelmeszesedés, érszűkület esetén napi 3x30 csepp
A tinktúra minden olyan problémánál kipróbálható, ahol egyéb természetes gyógyszerek nem értek el hatást, vagy nem kielégítően.

A propolisz tinktúra fogyasztása:

Általános javallat felnőtteknek napi 3x1, vagy 2x1,5 mokkás kanállal
Reggel, délben evés előtt, este lefekvés előtt pár órával
Gyerekeknek - 1 éves kortól - pl. mokkacukorral - naponta legalább annyi csepp, ahány kg a gyerek testsúlya.
Mivel a propolisz tinktúra tömény állapotban van, így belsőleg csak hígítva fogyasztható.
Külsőleg tömény állapotban használjuk. Legegyszerűbb teával, vízzel fogyasztani, de lehet mokkacukorra, vagy kekszre csepegtetve is. (Ebben az esetben nyál hígítja meg) Folyamatos használat esetén minden üveg elfogyasztása után ajánlott legalább 1 hét szünet. Tapasztalatom szerint ahányadik üveg fogyott el, annyi hét szünetet kell tartani a következőkig. Gyermekeknél hetente ajánlott szünetet tartani.
Kedvező hatása van cukorbetegeknél is, de ők nem fogyaszthatják mézzel, vagy cukorral, csak teával, stb.
A gyógyulás, ill. az állandó egészséges állapot fenntartása érdekében rövidebb-hosszabb kúrát kell végezni. Általában egy felnőttnek egy kondicionáló kúrához elegendõ 2 dl tinktúra elfogyasztása kb. 7 – 8 hét alatt.
Kisebb betegségeknél, egyensúly zavaroknál, fertőzéseknél 3- 4 üveg tinktúrát kell fogyasztani.,
Hosszan tartó betegségeknél, elváltozásoknál vagy abban az esetben, amikor a betegség nem gyógyítható, csak nagymértékben csökkenthető a káros folyamat, akkor hosszabb kúra folytatható. Ilyen betegségek pl. ér-elmeszesedés, csontmeszesedés, érszűkület, régóta meglévő ízületi – és reumatikus bántalmak, nehezen gyógyítható daganatos megbetegedések, a szervezet nagymértékű legyöngülése, stb…
A tinktúra kesernyés ízű, folyadék hatására fehéres színűvé válik.
A propolisz készítmények nem csodaszerek, de rendszeres fogyasztás esetén csodával határos eredményeket ill. gyógyulást lehet elérni, olyan esetekben is, ahol a hagyományos gyógyszerek esetleg évek óta nem megfelelő hatást értek el.
Különösen feltűnő a szervezet regeneráló képessége (pl. a fejlődésben elmaradt gyermekek, egyéb legyengült szervezetek esetében.
Fogyasztás esetén már 4 – 5. napon érezteti kedvező hatását. Több esetben azonban csak ennél később,, így fogyasztását tovább kell folytatni. Torokgyulladásnál, külső sebeknél stb viszont szinte azonnal hat.
Csökkenti a gyomorsavat, ezért szükség esetén ajánlott limonádéval, vagy citromos teával együtt fogyasztani. (Dr. Szalay )
Távhatása nagyon jelentős. A vérrendszer segítségével gyulladást gátol.(pl. agyhártya, vese, máj, egyéb agyi betegségek stb.)
Erős fájdalomcsillapító hatása van. Receptorokra 2 percen belül, idegburkon át 10 percen belül hat.
Különböző ízületi gyulladásoknál, daganatoknál használható a tinktúra. Bedörzsöljük a beteg felületet,, naponta többször, éjszakára be is lehet kötni a bedörzsölt helyet.
Borogatáshoz 3 rész tinktúra, egy rész víz keveréket kell használni.(Dr. Szalay e. a.)
Gégebajokra gyógyító hatása van (Dorosenko, 1975.)
Ellentétben a gyógyszerekkel – a tinktúra folyamatosan hosszabb ideig is szedhető, káros mellékhatás nincs (Donadu, 1980.) a szervezetben nem halmozódik fel. Ez tehát azt jelenti, hogy éveken keresztül is szedhető egy napi beállított kisebb mennyiséggel. (pl. 2x1 mokkás kanállal naponta)
Allergia esetén fellépő tünetek:
Kis hegyes, viszkető pattanások a bőrfelületen, a szemhéj piros lesz, az orr alsó része kipirosodik és viszket, nehéz légzés, ritkább esetben erõs vérnyomás csökkenés. Ha újbóli fogyasztásnál ismét jelentkeznének a tünetek, akkor nem ajánlott a propolisz alkalmazása.
Huzamosabb belső kezelés esetén aluszékonyság, nehéz légzés, vese probléma lehetséges. Ilyen esetben orvosi ellenőrzés szükséges.
Fogyasztani tilos:
Pajzsmirigy- túltengésben szenvedőknek, propoliszra allergiásoknak. Alacsony vérnyomásban szenvedők kúraszerűen ne szedjék, mivel csökkenti a vérnyomást.(A kávé fogyasztása általában viszont ellensúlyozza a vérnyomás csökkenését.)
A természetes gyógyhatású anyagok - így a méhészeti termékek – sem helyettesíthetik az orvosi kezeléseket.
Kedvező eredményeket lehet azonban elérni gyógyhatásuk miatt részben a megelőzésben, részben az orvosi kezelések hatásosságának növelésében.
A tapasztalatok alapján reménytelennek tűnő esetekben is sokszor meglepő javulást eredményeznek. 
A természet egy újabb csodálatos adománya. . .









 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ichtiol;- gyógyászati kátrány

Ichtiol; gyógyászati kátrány, ezt a remek alapanyagot amit a következő szappanom és krémem készítéséhez fogok használni, nem volt könnyű beszerezni de végül sikerült, Hetti barátnőm és anyukája segítségével. Amit ezúton is köszönök. Mi ez? Pár mondatban szeretném bemutatni ezt a kiváló hatású anyagot amit már az 1800-as években is ismertek és bőrbetegségek gyógyítására használtak. Nagyon érdekes leírást találtam 1868-ból: Egy cikk a Zala Közlönyből, 1893-bόl. Az 1868 όta ismert Berger fėle kátrány szappan orvosi tekintélyek által ajánlva Ausztria-Magyarországban. : Mindennemű bőrtisztátalanság ellen kiváló. Díjnyertes az 1883-as bėcsi nemzetközi kiállitáson. Hatása a bőrre:  Fokozott faggyúmirigy működés esetén ajánlott. Egy nagyon jótékony hatású kénszármazék.   Kiváló redukáló szer, faggyúmirigy szabályozó, sebgyógyító és gyulladásgátló, hámképző, fertőtlenítő, érösszehúzó, nyugtató hatással. A 19. században az ichtiózis nevű készítményt, az akkor rejtélyesne

Nyári szappan...

Mákos - Mandula eper öntettel...... Csodálatos mandulás szappan, mandula tejjel és olajjal. Különleges kényeztetés a bőrödnek A rózsaszín agyag ásványi anyaggal tölti fel a bőrt, a mák pedig finoman masszírozva távolítja el az elhalt hámréteget. Használat után a bőr felfrissült életteli, puha lesz. Kellemes mandula és eper illatú.

Almaecetet a ráncok ellen!!!!

Már korábban írtam az almaecet jótékony hatásáról a hajápolásban. Kiváló hajápoló szer a balzsamot teljes mértékben helyettesíti.Táplálja, kondicionálja, könnyen fésülhetővé, selymesen fénylővé teszi a hajat. Samponszappanjaim tökéletes kiegészítője. Belsőleg alkalmazva kiváló fogyasztószer. Kitűnő megoldás lehet a ráncok ellen! Egy nagyon egyszerű, olcsó, teljesen természetes recept, amit mindenki könnyedén megvalósíthat otthonában. A bőr legfelső rétege folyamatosan elhal és leválik. A kor előrehaladtával az elhalt sejtek leválása lelassul, összetapadnak és vékony szarú réteget képez a bőrön. Ebben apró repedések,ráncok képződnek. Nos ettől a szarú rétegtől lehet megszabadulni az almaecetes dörzsöléssel. - Mosd meg az arcod és nyakad jó meleg szappanos vízzel ! - A következő lépésben, egy szivacsot itass át almaecettel! ( nem hígítva! ) - Ezzel dörzsöld át finoman a nyakad és az arcod (körkörösen lefelé, felfelé)! - A " dörzsölő-tisztítás " után közvetlenül ,bő