Ugrás a fő tartalomra

Bélflóra és Allergia

Nagyon érdekes írást találtam, az allergiával kapcsolatban.






A bélflóra összetételének zavarai, amelyek az antibiotikum használattal és a nyugati táplálkozással függnek össze, szoros kapcsolatot mutatnak az allergiákkal és az asztmával. A bélflóra alapvető szerepet játszik a nyálkahártya, ezen belül is a légúti tolerancia kialakulásában. Felmerül tehát a kérdés: vajon a bélflóra az immunrendszer egyik nagy szabályozója?

A légúti allergiák az ipari országokban az elmúlt 40 évben ugrásszerűen növekedtek. Az USA-ban, Kanadában, Írországban, Új-Zélandon és Ausztráliában a 13-14 évesek közt az új betegek aránya 22-32%-os, a legmagasabb a világon. Ezzel szemben a fejlődő országokban az asztmás megbetegedések aránya nem változott az elmúlt 40 évben. Ezek a megfigyelések vezettek el az allergiák és az asztma higiéné hipotéziséhez, amely szerint a korai fertőzések és kevésbé tiszta környezet által kiváltott magas IgE-szint, védőfaktor az allergiák és számos egyéb betegség ellen. Míg a kisgyerekek nyugati „steril” környezete, a „modern” étrend és a korai antibiotikum-használat mellett e védelmi rendszer nem épülhet fel, a megváltozott bélflóra pedig hajlamosító faktora az asztmának.

A környezeti hatások, az étrend megváltoztatja a bélflóra összetételét. Azokat a mikrobákat, amelyek csak pozitív hatással vannak a gazdaszervezetre, probiotikumoknak nevezzük. A bolgár parasztok például, egészségesek és sokáig élnek, ők naponta isznak probiotikumokat tartalmazó erjesztett tejtermékeket. Feltehetően, az ember kialakulása során, mindig is gyakorlat volt a probiotikumok napi fogyasztása valamilyen formában, vélhetően nem tejtermékként. A kiegyensúlyozatlan bélflóra azt jelenti, hogy megcsappan a probiotikus baktériumok aránya és elszaporodnak a baktériumok és gombák. A kolonizációs ellenállás során a normál bélflóra ellent tud állni a kártékony mikroorganizmusok szaporodásának, ennek lecsökkenése számtalan tünethez vezethet.

Vizsgálatok bizonyították, hogy az elhízás is szoros kapcsolatot mutat a megváltozott bélflórával. Az elhízás egyben metabolikus szindrómát okoz, amely magas gyulladásszinttel jár. Az allergiás betegségekre általában jellemző a magas gyulladásszint, logikus tehát, hogy az elhízást elősegítő bélflóra összefüggésben áll az allergiával.

Epidemiológiai vizsgálatok igazolják, hogy az antibiotikum használat, az étrend fajtája és a csecsemő táplálás módja összefügg az allergiás és asztmás megbetegedések gyakoriságával. Az allergiás és nem allergiás emberek bélflórája jelentősen eltér egymástól. A vizsgálatok azt is igazolták, hogy nem a környezet, hanem a bélflóra eltérése magyarázza, hogy allergiás lesz-e valaki, vagy sem. Bár sok minden hat a bélflórára, leginkább az antibiotikum használat befolyásolja. Minél gyakoribb egy országban az antibiotikum szedése, annál gyakoribb az allergia és az asztma. A korai antibiotikum használat előre jelzi az atópiás betegségek kialakulását.

Belélegzés során, az orrba kerülő részecskék vagy mikroorganizmusok hamarosan megjelennek a bélben, így a bélflóra szinte azonnal találkozik minden antigénnel, ami csak bejut a légutakba. Feltételezhető, hogy a bél immunrendszere az az érzékelő, amely a légutakba került antigénekkel szemben kialakítja a toleranciát. Ha ez igaz, akkor a légúti allergiát a veleszületett bél immunrendszer működése, de még inkább az antibiotikum használata határozza meg. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az antibiotikumok hatására a bélben elszaporodó gombák (pl. Candida albicans) fokozzák az allergiás reakciót.

A pre- és probiotikumok alkalmazása mind megelőzés, mind terápiás jelleggel, bizonyítottan hasznos. Olyan csecsemőket vizsgáltak, akiknél fokozott volt az allergia kockázata (rokonaik közt allergiásak voltak), vagy már allergiásak voltak. Probiotikumok adását követően, a két éves követéses vizsgálat szerint, a védettség a csecsemőkor után is fennmaradt. Megbetegedési kockázatuk akkor is csökkent, ha anyjuk a terhesség során probiotikumot szedett. Évmilliók óta békében együtt élünk a testi sejtjeink számánál tízszer több mikroorganizmussal a beleinkben. Immunrendszerünknek tehát nem az a dolga, hogy kiirtsa a mikroorganizmusokat, hanem az, hogy fenntartsa az egyensúlyt, és megvédje a károsodástól szervezetünket. Száz éve tudjuk, hogy a táplálkozás komolyan befolyásolja a bélflóra összetételét. Évtizedek óta bizonyított, hogy a bélflóra fontos az immunrendszer kifejlődésében és működésében. Most már az is kezd világossá válni, hogyan befolyásolják pozitív irányba a bennünk élő mikrobák az immunrendszerünket, megvédve „gazdájukat” az allergiától.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ichtiol;- gyógyászati kátrány

Ichtiol; gyógyászati kátrány, ezt a remek alapanyagot amit a következő szappanom és krémem készítéséhez fogok használni, nem volt könnyű beszerezni de végül sikerült, Hetti barátnőm és anyukája segítségével. Amit ezúton is köszönök. Mi ez? Pár mondatban szeretném bemutatni ezt a kiváló hatású anyagot amit már az 1800-as években is ismertek és bőrbetegségek gyógyítására használtak. Nagyon érdekes leírást találtam 1868-ból: Egy cikk a Zala Közlönyből, 1893-bόl. Az 1868 όta ismert Berger fėle kátrány szappan orvosi tekintélyek által ajánlva Ausztria-Magyarországban. : Mindennemű bőrtisztátalanság ellen kiváló. Díjnyertes az 1883-as bėcsi nemzetközi kiállitáson. Hatása a bőrre:  Fokozott faggyúmirigy működés esetén ajánlott. Egy nagyon jótékony hatású kénszármazék.   Kiváló redukáló szer, faggyúmirigy szabályozó, sebgyógyító és gyulladásgátló, hámképző, fertőtlenítő, érösszehúzó, nyugtató hatással. A 19. században az ichtiózis nevű készítményt, az akkor rejtélyesne

Nyári szappan...

Mákos - Mandula eper öntettel...... Csodálatos mandulás szappan, mandula tejjel és olajjal. Különleges kényeztetés a bőrödnek A rózsaszín agyag ásványi anyaggal tölti fel a bőrt, a mák pedig finoman masszírozva távolítja el az elhalt hámréteget. Használat után a bőr felfrissült életteli, puha lesz. Kellemes mandula és eper illatú.

Almaecetet a ráncok ellen!!!!

Már korábban írtam az almaecet jótékony hatásáról a hajápolásban. Kiváló hajápoló szer a balzsamot teljes mértékben helyettesíti.Táplálja, kondicionálja, könnyen fésülhetővé, selymesen fénylővé teszi a hajat. Samponszappanjaim tökéletes kiegészítője. Belsőleg alkalmazva kiváló fogyasztószer. Kitűnő megoldás lehet a ráncok ellen! Egy nagyon egyszerű, olcsó, teljesen természetes recept, amit mindenki könnyedén megvalósíthat otthonában. A bőr legfelső rétege folyamatosan elhal és leválik. A kor előrehaladtával az elhalt sejtek leválása lelassul, összetapadnak és vékony szarú réteget képez a bőrön. Ebben apró repedések,ráncok képződnek. Nos ettől a szarú rétegtől lehet megszabadulni az almaecetes dörzsöléssel. - Mosd meg az arcod és nyakad jó meleg szappanos vízzel ! - A következő lépésben, egy szivacsot itass át almaecettel! ( nem hígítva! ) - Ezzel dörzsöld át finoman a nyakad és az arcod (körkörösen lefelé, felfelé)! - A " dörzsölő-tisztítás " után közvetlenül ,bő